Venice Beach Residence

  • Architecture

Designing for a client who was downsizing, we focused our development of the existing plans into the physical building on refining the materials, details and proportions to create a feeling of spaciousness, harmony and peace. Our first strategy was to make the perceivable boundary of the house not the glass walls of the building but the blue green Podocarpus trees that were added to define the edge of the property and expand the boundary of inhabited space while offering privacy. A visual axis through the property is created from the front entry to the sculptural black staircase in the guest house volume, with the black kitchen island as a central focus.

The polished dark concrete ground floor is carefully matched to the exterior concrete to enlarge the visible floor plate. The cladding of the main house was designed in dark wood with soffits returning to the interior ceilings to draw the eye outwards. A patio extends visually as a zen rock garden under the sculptural guest house stairway.

The dream of the Californian indoor-outdoor lifestyle comes to reality with carefully detailed motorized doors that allow the house to be fully open to the lap pool designed to animate the building exterior with dappled reflections during the day and create a gentle glow at night.

The kitchen is designed as a backdrop to the black center island, made of composite stone, and a black dining table that can be added to and expanded all the way into the outdoor patio to seat thirty.

The library at the entry of the house doubles as a guest room with a retracting translucent panelite wall, while the master suite on the upper floor continues the Japanese feeling of the house with quarter sawn bleached oak cabinets, and a spacious master bath with a hinoki bathtub.